Family outbreak of lead poisoning associated with the consumption of kombucha manufactured and marketed in ceramic containers
e202305040
Keywords:
Lead, Lead poisoning, Kombucha, Ceramics, Risk assessment, Food safetyAbstract
BACKGROUND // According to the Institute for Health Metrics and Evaluation of the University of Washington (IHME), exposure to lead caused 900,000 deaths worldwide in 2019. The objective of this work was to expose the case of a lead poisoning outbreak, as well as to describe the investigation carried out to determine its origin.
METHODS // After the clinical analysis of the affected people, in which high levels of lead were detected in blood samples, the pertinent epidemiological surveys were carried out. These surveys pointed out, as the possible source of intoxication, to the kombucha that they made for commercial purposes and for their own consumption. Samples of the raw materials, the final product and the containers were taken and sent to the reference laboratory where the determination of lead was carried out by means of inductively coupled plasma mass spectrometry. A risk assessment was carried out taking as parameters the lead’s Benchmark Doses established by the European Food Safety Authority (EFSA).
RESULTS // The kombucha samples analysed yielded a lead content of 0.95 mg/kg for the unpackaged kombucha with 14 days of fermentation, 7.1 mg/kg for the unpackaged kombucha with 19 days of fermentation and 47 mg/kg for the packaged and ready for consumption kombucha. Lead migration studies on commercial containers found results ranging from 5.8 mg/l to 73 mg/l.
CONCLUSIONS // Ceramic commercialization containers are identified as the source of the poisoning. The evaluation of the results of lead migration from the fermentation containers and the lead content of the kombucha brewed in them raises the need for the migration limits established in the regulations to be revised.
Downloads
References
European Food Safety Authority (2012). Lead dietary exposure in the European population. EFSA Journal 2012; 10(7):2831.
EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain. (2010). Scientific Opinion on Lead in Food. EFSA Journal 2010; 8(4):1570.
Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME). GBD Compare. Seattle, WA: IHME, University of Washington; 2019.
Boletín Oficial del Estado. Real Decreto 891/2006, de 21 de julio, por el que se aprueban las normas técnico-sanitarias aplicables a los objetos de cerámica para uso alimentario. BOE núm. 174, de 22 de julio de 2006, páginas 27615 a 27617.
Norma UNE 126301:2003. Vajilla de vidrio en contacto con alimentos. Emisión de plomo y cadmio. Método de ensayo y límites admisibles.
Diario Oficial de la Unión Europea. Reglamento (CE) Nº 1881/2006 DE LA COMISIÓN, de 19 de diciembre de 2006, por el que se fija el contenido máximo de determinados contaminantes en los productos alimenticios. DOUE núm. 364, de 20 de diciembre de 2006, páginas 5 a 24.
Centres for Disease Control and Prevention, CDC (1995). Unexplained severe illness possibly associated with consumption of kombucha tea - Iowa. Morbidity and Mortality Weekly Report 44:892-900
Li LH, Fu QL, Achal V, Liu YL. (2015). A comparison of the potential health risk of aluminium and heavy metals in tea leaves and tea infusion of commercially available green tea in Jiangxi, China. Environmental monitoring and assessment, 187(5), 228.
Flores Zamora ME, Gallegos MM, Zamora DV. (2016). Evaluación de la extracción de plomo y cadmio de vajilla cerámica vidriada. Maskana, 7(1), 97-106.
Torres-Sánchez L, López-Carrillo L, Ríos C. (1999). Eliminación del plomo por curado casero. Salud pública de México, 41 supl 2: S106-S108.
Sabouraud S, Coppéré B, Rousseau C, Testud F, Pulce C, Tholly F et al. (2009). Intoxication environnementale par le plomb liée à la consommation de boisson conservée dans une cruche artisanale en céramique vernissée. La Revue de Médecine Interne, 30(12), 1038-1043.
Phan TG, Estell J, Duggin G, Beer I, Smith D, Ferson MJ. (1998). Lead poisoning from drinking Kombucha tea brewed in a ceramic pot. The Medical journal of Australia, 169(11-12), 644-646.
Hernández Girón J, Domínguez Hernández ML, Caballero Caballero M. (2005). Innovación de producto y aprendizaje dirigido en alfarería en Oaxaca, México. Revista de Ciencias Sociales, 11(2), 213-228.
Comisión Europea. Evaluación inicial de impacto-Ares (2019) 3505623. Iniciativa: “Migration limits for lead, cadmium and possibly other metals from ceramic and vitreous food contact materials”.
Morales Chicaiza LE. (2014). Desarrollo, elaboración y optimización bromatológica de una bebida de té negro fermentada a base de Manchurian fungus (KOMBUCHA) y evaluación de su actividad como potencial alimento funcional. Tesis de grado previa la obtención del título de bioquímico farmacéutico. Escuela Superior Politécnica de Chimborazo. Facultad de Ciencias. Escuela de Bioquímica y Farmacia. (171 p.).
Published
How to Cite
Issue
Section
Categories
License
Copyright (c) 2023 Zaida Munilla García, María Ángela Costa Ferrer, Sara Escrivà Cerrudo, Alicia Magistris Sancho, Teresa Rey-Maquieira Palmer, Cristina Vidal Coll
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Usted es libre de:
Compartir — copiar y redistribuir el material en cualquier medio o formato.
La licenciante no puede revocar estas libertades en tanto usted siga los términos de la licencia.
Bajo los siguientes términos:
Atribución — Usted debe dar crédito de manera adecuada , brindar un enlace a la licencia, e indicar si se han realizado cambios. Puede hacerlo en cualquier forma razonable, pero no de forma tal que sugiera que usted o su uso tienen el apoyo de la licenciante.
NoComercial — Usted no puede hacer uso del material con propósitos comerciales.
SinDerivadas — Si remezcla, transforma o crea a partir del material, no podrá distribuir el material modificado.
No hay restricciones adicionales — No puede aplicar términos legales ni medidas tecnológicas que restrinjan legalmente a otras a hacer cualquier uso permitido por la licencia.
Avisos:
No tiene que cumplir con la licencia para elementos del material en el dominio público o cuando su uso esté permitido por una excepción o limitación aplicable.
No se dan garantías. La licencia podría no darle todos los permisos que necesita para el uso que tenga previsto. Por ejemplo, otros derechos como publicidad, privacidad, o derechos morales pueden limitar la forma en que utilice el material.