Nutritional reference intakes (NRI) for minerals and vitamins for the Spanish population (2019)

e202203034

Authors

  • J. Alfredo Martínez Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN). Madrid. España.
  • Montaña Cámara Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN). Madrid. España.
  • Rosa Mª Giner Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN). Madrid. España.
  • Elena González Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN). Madrid. España.
  • Esther López Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN). Madrid. España.
  • Jordi Mañes Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN). Madrid. España.
  • Mª Puy Portillo Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN). Madrid. España.
  • Magda Rafecas Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN). Madrid. España.
  • Ramón Estruch Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN). Madrid. España.
  • Gaspar Ros Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN). Madrid. España.
  • Josep Antoni Tur Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN). Madrid. España.
  • Ascensión Marcos Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN). Madrid. España.
  • Rodrigo San-Cristobal Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN). Madrid. España.

Keywords:

Nutritional reference intakes, Minerals, Vitamins

Abstract

The nutritional reference intakes (INR) of a country include the levels of nutrients considered adequate for the health of the human organism depending on the population group and the physiological situation. The establishment of INR serves to guide adequate food consumption for development, maintenance of homeostasis and for the prevention of deficiency diseases and, indirectly, for the treatment of chronic pathologies, as well as for the implementation of food policies. This special communication for the Spanish Journal of Public Health includes the reference nutritional intakes, established by the Scientific Committee of the Spanish Agency for Food Safety and Nutrition (AESAN) in 2019 for 15 minerals: calcium, chlorine, chromium, copper, fluorine, phosphorus, iron, iodine, magnesium, manganese, molybdenum, potassium, selenium, sodium and zinc. And, also for 13 vitamins: vitamin A, vitamin B1 (thiamine), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (pantothenic acid), vitamin B6 (pyridoxine), vitamin B9 (dietary equivalents of folate), vitamin B12 (cobalamin), biotin, vitamin C, vitamin D, vitamin E (α-tocopherol) and vitamin K. All this based on the review of reference values ​​from other countries and international organizations through the application of an algorithm to their selection (EFSA, 2010, 2017, 2018; FESNAD, 2010). The type of statistical methodology used is based on decision trees and statistical discrimination pathways for the optimization of existing resources and the establishment of nutrient intake recommendations from which to define specific references for the population.

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References

AESAN. Grupo de Trabajo: Martínez JA, Cámara M, Giner R, González E, López E, Mañes J, Portillo MP, Rafecas M, Gutiérrez E, García M, Domínguez L. Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) de revisión y actualización de las Recomendaciones Dietéticas para la población española. Revista del Comité Científico de la AESAN. 2020;32:11-58.

AESAN. Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre Ingestas Nutricionales de Referencia para la población española. Revista del Comité Científico de la AESAN, 2019;29:43-68.

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Published

2022-03-24

How to Cite

1.
Martínez JA, Cámara M, Giner RM, González E, López E, Mañes J, et al. Nutritional reference intakes (NRI) for minerals and vitamins for the Spanish population (2019): e202203034. Rev Esp Salud Pública [Internet]. 2022 Mar. 24 [cited 2024 Nov. 27];96:6 páginas. Available from: https://ojs.sanidad.gob.es/index.php/resp/article/view/350

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