Food (in)security in teenagers: from paternalism to social justice

e202302009

Authors

  • Laura Capitán-Moyano Grupo de investigación en Salud Global y Desarrollo Humano Sostenible, Universidad de las Islas Baleares. Palma de Mallorca. España. / Departamento de Enfermería y Fisioterapia, Universidad de las Islas Baleares. Palma de Mallorca. España.
  • María Arias-Fernández Grupo de investigación en Salud Global y Desarrollo Humano Sostenible, Universidad de las Islas Baleares. Palma de Mallorca. España. / Departamento de Enfermería y Fisioterapia, Universidad de las Islas Baleares. Palma de Mallorca. España.
  • Miquel Bennasar-Veny Grupo de investigación en Salud Global y Desarrollo Humano Sostenible, Universidad de las Islas Baleares. Palma de Mallorca. España. / Departamento de Enfermería y Fisioterapia, Universidad de las Islas Baleares. Palma de Mallorca. España. / Instituto de Investigación Sanitaria de las Islas Baleares (IdISBa). Palma de Mallorca. España. / CIBER de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP), Instituto de Salud Carlos III. Madrid. España.
  • Aina M. Yáñez Grupo de investigación en Salud Global y Desarrollo Humano Sostenible, Universidad de las Islas Baleares. Palma de Mallorca. España. / Departamento de Enfermería y Fisioterapia, Universidad de las Islas Baleares. Palma de Mallorca. España. / Instituto de Investigación Sanitaria de las Islas Baleares (IdISBa). Palma de Mallorca. España.
  • Enrique Castro-Sánchez Grupo de investigación en Salud Global y Desarrollo Humano Sostenible, Universidad de las Islas Baleares. Palma de Mallorca. España. / Brunel University London. Uxbridge, Middlesex. Reino Unido. / NIHR HPRU In Healthcare-Associated Infection and Antimicrobial Resistance, Imperial College London. Londres. Reino Unido.

Keywords:

Food safety, Teenagers

Abstract

Compared to other current social problems, such as the climate emergency or gender inequality, and despite its prevalence and vital impact on global citizens, food insecurity seems neglected and abandoned. Failure to ensure that all people, at all times, have physical, social and economic access to sufficient, safe and nutritious food that meets their dietary needs and food preferences to maintain a healthy and active life, represents a serious social justice problem.

Downloads

Download data is not yet available.

References

FAO. Report of the World Food Summit. Roma, 1996. Disponible en: https://digitallibrary.un.org/record/246386

Navarro V. Neoliberalism, Globalization, and Inequalities: Consequences for Health and Quality of Life. NY: Baywood Publishing; 2007. 518 p.

ONU: Asamblea General. La Declaración Universal de Derechos Humanos. 217 A (III). París, 10 Diciembre 1948. Disponible en: https://www.un.org/en/about-us/universal-declaration-of-human-rights

ONU: Oficina del Alto Comisionado de Derechos Humanos (ACNUDH), FAO. Folleto informativo Nº 34: El derecho a la alimentación adecuada. Abril 2010. Disponible en: https://acnudh.org/el-derecho-a-la-alimentacion-adecuada-folleto-informativo-n34/

ONU: Asamblea General, Pacto Internacional de Derechos Económicos, Sociales y Culturales. Adoptado y abierto a la firma, ratificación y adhesión por la Asamblea General en su resolución 2200 A (XXI). 16 Diciembre 1966, Naciones Unidas, Serie de Tratados, vol. 993, p. 3. Disponible en: https://www.ohchr.org/es/instruments-mechanisms/instruments/international-covenant-economic-social-and-cultural-rights

Observatorio del Derecho a la Alimentación de España (ODA-E), Observatorio del Derecho a la Alimentación en América Latina y el Cariba (ODA-ALC). El derecho a la alimentación en España: desafíos y propuestas. Madrid, 2018. Disponible en: https://www.derechoalimentacion.org/materiales/el-derecho-la-alimentaci-n-en-espa-desaf-os-y-propuestas

Instituto Nacional de Estadística (INE). Indicadores de la Agenda 2030 para el Desarrollo Sostenible. 2021. Disponible en: https://www.ine.es/dyngs/ODS/es/index.htm

ONU: Asamblea General. Transformar nuestro mundo: la Agenda 2030 para el Desarrollo Sostenible. 2015. Disponible en: https://sdgs.un.org/es/2030agenda

Fram MS, Bernal J, Frongillo E. The Measurement of Food Insecurity among Children: Review of Literature and Concept Note. Innocenti Working Papers no 2015-08. 2015. Disponible en: https://www.unicef-irc.org/publications/784-the-measurement-of-food-insecurity-among-children-review-of-literature-and-concept.html

Lopez-Giraldo LA, Franco-Giraldo A. Review of food policy approaches: from food security to food sovereignty (2000-2013). Cad Saude Publica. 2015;31(7):1355-1369. doi: https://dx.doi.org/10.1590/0102-311X00124814.PubMed PMID: 26248092.

FAO, FIDA, OMS, PMA, UNICEF. El estado de la seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo 2021. Transformación de los sistemas alimentarios en aras de la seguridad alimentaria, una nutrición mejorada y dietas asequibles y saludables para todos. Roma, 2021. doi: https://dx.doi.org/10.4060/cb4474es

Moragues-Faus A, Magaña-González CR. Alimentando un futuro sostenible: Estudio sobre la inseguridad alimentaria en hogares españoles antes y durante la COVID-19. Barcelona, 2022. Disponible en: https://www.ub.edu/alimentandounfuturosostenible/

Broussard NH. What explains gender differences in food insecurity? Food Policy. 2019;83:180-194. doi: https://dx.doi.org/10.1016/j.foodpol.2019.01.003

Dush JL. Adolescent food insecurity: A review of contextual and behavioral factors. Public Health Nurs. 2020;37(3):327-38. Epub 20200122. doi: https://dx.doi.org/10.1111/phn.12708. PubMed PMID: 31970826

Datar A, Nicosia N, Shier V. Maternal work and children’s diet, activity, and obesity. Soc Sci Med. 2014;107:196-204. Epub 20140111. doi: https://dx.doi.org/10.1016/j.socscimed.2013.12.022. PubMed PMID: 24491828; PubMed Central PMCID: PMC4001859.

Shankar-Krishnan N, Fornieles Deu A, Sánchez-Carracedo D. Associations Between Food Insecurity And Psychological Wellbeing, Body Image, Disordered Eating And Dietary Habits: Evidence From Spanish Adolescents. Child Indicators Research. 2021;14:163-183. doi: https://dx.doi.org/10.1007/s12187-020-09751-7

UNICEF. Building the Future: Children and the Sustainable Development Goals in Rich Countries. Innocenti Report Card. 2017. doi: https://dx.doi.org/10.18356/d8eb5d1e-en

Zace D, Di Pietro ML, Caprini F, de Waure C, Ricciardi W. Prevalence and correlates of food insecurity among children in high-income European countries. A systematic review. Ann Ist Super Sanita. 2020;56(1):90-98. doi: https://dx.doi.org/10.4415/ANN_20_01_13. PubMed PMID: 32242540.

Himmelgreen D, Romero-Daza N, Heuer J, Lucas W, Salinas-Miranda AA, Stoddard T. Using syndemic theory to understand food insecurity and diet-related chronic diseases. Soc Sci Med. 2022;295:113124. Epub 20200615. doi: https://dx.doi.org/10.1016/j.socscimed.2020.113124. PubMed PMID: 32586635.

Morrow V, Tafere Y, Chuta N, Zharkevich I. “I started working because I was hungry”: The consequences of food insecurity for children’s well-being in rural Ethiopia. Soc Sci Med. 2017;182:1-9. Epub 20170406. doi: https://dx.doi.org/10.1016/j.socscimed.2017.04.004. PubMed PMID: 28407566.

Weiler AM, Hergesheimer C, Brisbois B, Wittman H, Yassi A, Spiegel JM. Food sovereignty, food security and health equity: a meta-narrative mapping exercise. Health Policy Plan. 2015;30(8):1078-1092. Epub 20141006. doi: https://dx.doi.org/10.1093/heapol/czu109. PubMed PMID: 25288515; PubMed Central PMCID: PMC4559116.

Published

2023-02-02

How to Cite

1.
Capitán-Moyano L, Arias-Fernández M, Bennasar-Veny M, Yáñez AM, Castro-Sánchez E. Food (in)security in teenagers: from paternalism to social justice: e202302009. Rev Esp Salud Pública [Internet]. 2023 Feb. 2 [cited 2024 Nov. 16];97:4 páginas. Available from: https://ojs.sanidad.gob.es/index.php/resp/article/view/89

Issue

Section

Editoriales

Categories

Most read articles by the same author(s)